Dallas Sthlm

Filmstaden

Filmstadens nya vinjett

SF Bio byter namn till Filmstaden.

Ett namnbyte som skulle kunna passerat utan rabalder, om det inte vore för en älskad och anrik vinjett. Ett team från Dallas, tillsammans med kompositören Jakob Oldenburg från Lillasyster, fick uppdraget att skapa en helt ny vinjett och ljudidentitet efter nästan hundra år med den gamla. Utgångspunkten var en ny varumärkesplattform och logotyp skapad av Söderhavet. Allt som SF Bio står för i svenska filmälskares hjärtan skulle leva vidare i det nygamla varumärket Filmstaden och alla som trallat den närmare hundraåriga SF-vinjetten skulle få en ny melodi och en nya vinjett att börja biobesöket med.

  • Disciplines
  • 3D
  • Animation
  • Vinjett

Vinjetten fick tidigt en paradoxal och intressant vision: Den skulle manifestera att en ny era börjar och samtidigt ta med sig klassiska, starka konnotationer till filmskapande och biosalong. I stället för att blicka bakåt tittade vi in i salongen. Vad finns i biostunden, i mötet mellan ljus och mörker, eskapism och fantasi, i duken och ridån som går upp? Där fanns all den magi som Filmstaden står för. Det tog vi med oss in i en 3D-värld, där gränserna mellan konst och verklighet suddas ut och allt är möjligt.

Steg för steg, i takt med Jakob Oldenburgs komposition — som röstades fram ur tre bidrag — skapades ljud och bild. Resultatet är en storslagen grafisk berättelse om varumärket, biosalongen och det högtidligt konstnärliga som finns i filmens värld: Mörkröd sammet, mässing, glas och ett skimrande ljus i mörkret.

— Det här har varit ett once in a lifetime projekt utan manual kring tillvägagångssätt vilket ställer stora krav på teamet. Vi kunde inte ha fått en bättre partner än gänget på Dallas och Jakob, vars enorma kompetens, passion och respekt för uppdraget gjort hela resan till en fullkomlig fröjd att leda. Jag är oerhört stolt över resultatet och hela processen där vi inte har kompromissat med något, säger Carolin Högmyr, marknadschef på SF Media och projektledare för den nya vinjetten.